Home
News
CAA Documents
About the CAA
CAA in Action
Membership Info
Links

 

Hrvatski Vijesti

GOTOVINA SE IZJASNIO DA NIJE KRIV
DEN HAAG, 12. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski general Ante Gotovina u ponedjeljak se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv ni po jednoj od sedam točaka optužnice koja ga tereti za ratne zločine protiv srpskih civila počinjene tijekom i nakon operacije Oluja u ljeto 1995.#L# "Časni sude, nisam kriv", rekao je Gotovina nakon svake od sedam točaka optužbe koje mu je pročitao sudac Carmel Agius.

KAKO SU GA NAŠLI?
08.12.2005 Vecernji List

Bajić trag našao u Ivankovićevoj knjizi

Na posve bizaran način glavni državni odvjetnik Mladen Bajić došao je na ideju gdje da traži Gotovinu, otkriva nam izvor blizak haaškim krugovima: u knjizi o Gotovini koju je napisao Nenad Ivanković. I sam glavni državni odvjetnik potvrđuje da je Ivankovićeva knjiga “jako zanimljivo štivo”! Ivanković je u svojoj knjizi “Ratnik, pustolov i general” spomenuo da je Gotovina došao na Kanarske otoke nakon što je izašao iz Legije stranaca.

POVRAT IMOVINE SAD potvrdio još od 2002. s hrvatskim vlastima pregovara o naknadi za oduzetu imovinu
Povrat imovine: Amerikanci ne smiju biti diskriminirani
Autor Deana KNEŽEVIĆ
07.12.2005 21:10

Točno je da smo još 2002. godine, čim je promijenjen Zakon o naknadi imovine oduzete u vrijeme komunizma, kontaktirali s hrvatskim vlastima da bismo vidjeli kakve su mogućnosti da se to pitanje riješi bilateralnim sporazumom između Hrvatske i SAD-a potvrdio nam je izvor iz američke diplomacije.

HAAG Kakvu pomoć Vlada može pružiti haaškom optuženiku Gotovini
11.12.2005 21:51
Za haašku obranu u proračunu 11 milijuna Istog dana kad je Ante Gotovina dopraćen u Scheveningen, Vlada je pokrenula postupak da se odmrzne njegova imovina. "Više nema razloga da nekretnine koje glase na Antu Gotovinu budu blokirane", rekao je jučer jedan dužnosnik Vlade, obrazlažući potez. Sve nekretnine i novac u vlasništvu generala Gotovine bili su zamrznuti.

Amerikanci pod svaku cijenu željeli pokazati uspjeh u Washingtonu
SAD bio spreman na Izjavu i bez Hrvata!
Autor Zoran KREŠIĆ
24.11.2005 22:00

MOSTAR - Američki su diplomati bili spremni posve izostaviti hrvatske predstavnike s potpisa na Izjavu iz Washingtona koja je, inače, bila više predstava za javnost nego potvrda nekog uspjeha američke diplomacije o reformi Daytonskog sporazuma nakon njegove desetogodišnje primjene.

SANADER POZDRAVIO INICIJATIVU O SAVEZU CIVILIZACIJA
BARCELONA, 28. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je, nakon završetka sastanka čelnika država Europske unije i njezinih partnera na južnoj obali Mediterana, u ime Hrvatske pozdravio inicijativu španjolskoga i turskog premijera o Savezu civilizacija.#L# Prvi sastanak šefova država i vlada zemalja na 10. obljetnicu utemeljenja Euromediteranskog procesa (Euromed), završio je usvajanjem Kodeksa ponašanja protiv terorizma kojim se osuđuje terorizam u svim oblicima i podrškom kontrolirane, a ne ilegalne imigracije, kazano je na zajedničkoj novinskoj konferenciji predsjedavajućeg EU-a, britanskog premijera Tonya Blaira, španjolskog premijera Josea Luisa Zapatera, predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrose te visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane.

Mladen Potočnik: Prijedlog novog Ustava BiH / Republika sa jednim predsjednikom i jednom vladom!
19. Dec 2005.
24SI - Mladen Potočnik, nezavisni zastupnik u Zastupničkom domu
Parlamentarne skupštine BiH, podnio je danas amandman na Ustav BiH kojim se
u potpunosti mijenja čitav tekst državnog Ustava.

VIJEĆE SIGURNOSTI: DEL PONTE ZAHVALILA HRVATSKOJ
NEW YORK, 15. prosinca 2005. (Hina) - Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte izrazila je u četvrtak zahvalnost hrvatskoj Vladi za privođenje odbjegloga optuženika Ante Gotovine pred Haški sud i rekla da su hrvatske vlasti osigurale podatke o tome gdje se nalazio Gotovina.

MIŠETIĆ: GOTOVINA ĆE SE IZJASNITI DA NIJE KRIV
DEN HAAG, 11. prosinca 2005. (Hina) - Ante Gotovina, koji je u subotu prebačen u pritvor Haškog suda (ICTY) iz Španjolske, u ponedjeljak će se u prvom očitovanju pred sudom izjasniti da nije kriv za optužbe koje ga terete za ratne zločine protiv srpskih civila počinjene tijekom i nakon operacije Oluja godine 1995., izjavio je u nedjelju Gotovinin američki odvjetnik Luka Mišetić.

Stranke iz BiH postigle dogovor o ustavnim promjenama
22.11.2005 08:54

WASHINGTON - Predstavnici glavnih bosanskohercegovačkih stranaka suglasili su se u ponedjeljak u Washingtonu da će izmijeniti Daytonski ustav BiH kako bi ojačali središnje institucije vlasti u toj zemlji i pripremili je za uključenje u Europsku uniju i NATO.

Danas završava trodnevni sastanak u Bruxellesu
Tihić za regije biskupa, Dodik za hrvatski entitet
Autor Zoran Krešić
13.11.2005 22:00

MOSTAR – Nakon drugog dana razgovora čelnika triju naroda iz osam političkih stranaka, sigurno je da razgovori u Bruxellesu neće rezultirati uspjehom kakav su očekivali u Europskoj komisiji i američkom Projektu Dayton. Naime čelnici HDZ-a, HNZ-a, SDA, SDS-a, PDP-a, SDP-a i SNSD-a te SBiH uspjeli su se dogovoriti samo o broju zastupnika u Domu naroda Parlamenta BiH, dok su o instituciji predsjednika ili predsjedništva te vijeća ministara ili vlade s nekoliko ministarstava stajališta posve suprotstavljena između Hrvata i Bošnjaka s jedne te Srba s druge strane.

MESIĆ: SPRIJEČITI ZLOUPOTREBU INFORMACIJA
TUNIS, 16. studenog 2005. (Hina) - Treba pomiriti slobodu informacije i potrebu da se nad informacijama uvede neka vrsta nadzora, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u srijedu u Tunisu na summitu UN-a o informacijskom društvu. #L# "Ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da informatičko društvo krije u sebi potencijal da se od blagoslova pretvori u noćnu moru", rekao je Mesić.

PROJEKTI Biskupi BiH predvidjeli plan regionalizacije BiH osmišljen u Bruxellesu
EU regije u BiH ukidaju daytonsku RS
Autor Zdenko JURILJ
Vecernji list
22.11.2005 22:00

Predložili je političari ili biskupi, regionalizacija prostora BiH plan je koji mora biti proveden, ako država želi iskoristiti pozamašna financijska sredstva predviđena iz pretpristupnih fondova EU-a. Projekt pod radnim nazivom "BiH u Europu s pet regija" službeni Bruxelles osmislio je još prije četiri godine.

INTERVJU Milorad Dodik, najjači vođa oporbe u Republici Srpskoj javno progovara:
Moramo zadovoljiti Hrvate u Bosni i Hercegovini
Autor Branka Stevandić
13.11.2005 22:00

Najjači oporbeni vođa u Republici Srpskoj Milorad Dodik prvi je političar u tom entitetu koji je odlučio javno progovoriti o potrebi da se donese novi, demokratski ustav BiH, iako je otvaranje pitanja o promjeni ustava BiH dugo bilo tabu tema u tom dijelu BiH. U njegovoj stranci, SNSD-u, prihvatili su Deklaraciju o ustavnom razvoju BiH koja BiH definira kao federalno uređenu državu u kojoj se status RS, kao federalne jedinice, ne može dovoditi u pitanje. Razumije i nezadovoljstvo Hrvata sadašnjim uređenjem BiH i nema ništa protiv treće federalne jedinice u BiH u kojoj bi većinu imali Hrvati.

Jarnjak: HDZ zanima partnerstvo s HNS-om
Svaka stranka u Hrvatskoj koja će nam biti bliska po politici, programu i ljudima bit će zanimljiva kao partner - poručio je Ivan Jarnjak Vesni Pusić
ZAGREB - HDZ je ispunio uvjet koji je Vesna Pusić postavila za eventualnu koaliciju s HNS-om, a sada je na Hrvatskoj narodnoj stranci da ispuni uvjete koje postavlja HDZ. Glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak u izjavi za Slobodnu Dalmaciju otvorio je mogućnost partnerstva s HNS-om, koje je već u subotnjem intervjuu SD Magazinu najavila čelnica HNS-a Vesna Pusić.

BANSKI DVORI Premijer Sanader o budućem ustroju BiH
Zagreb želi vidjeti emancipiranu BiH
Autor D. Knežević
17.11.2005 22:00

Postoji opasnost da hrvatski narod u BiH izgubi ravnopravnost. Hrvatska vlada će učiniti sve da to spriječi jer Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda. To mora biti jasno. A budući da želimo Bosnu i Hercegovinu u Europskoj uniji, u kojoj ćemo zajedno dijeliti europsku budućnost, onda se moraju naći i takva rješenja koja će zaštititi ravnopravnost svih triju naroda, rekao je premijer Ivo Sanader na jučerašnjoj sjednici Vlade s koje je u saborsku proceduru poslan Zakon o potvrđivanju Ugovora o državnoj granici između Hrvatske i BiH. Ta je granica duga 1001 kilometar, a utvrđena je ugovorom koji je potpisan u Sarajevu još 30. srpnja 1999.

HRVATSKI GOSPODARSTVENICI POSJETILI CHICAGO
WASHINGTON, 16. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski gospodarstvenici, uglavnom predstavnici prehrambene industrije, razgovarali su u utorak u Chicagu o suradnji s američkim poslovnim ljudima. #L# Predstavnici Podravke, Vindije, Koke, Improma, Konzuma kao i čakovečkog MTČ-a su u Mid American Clubu u Chicagu s zainteresiranim američkim partnerima razgovarali o mogućnostima prodaje hrvatskih proizvoda u Sjedinjenim Državama, kao i američkih u Hrvatskoj, rekla je hrvatska generalna konzulica u Chicagu Zorica Matković.

Veleposlanica BiH u Washingtonu: Svi ćemo biti Bosanci, a ne Hrvati, Srbi i Bošnjaci!
Autor Zoran KREŠIĆ
16.11.2005 22:00

MOSTAR - Veleposlanica Bosne i Hercegovine prouzročila je pravi skandal govoreći tijekom rasprave o Daytonskom sporazumu u utorak na večer na Sveučilišu "George Washington" najavljujući da će se tri naroda u BiH - Hrvati, Srbi i Bošnjaci - asimilirati i svi skupa osjećati Bosancima, ekskluzivno doznaje Večernjak od sudionika te tribine.

ASHDOWN: POSTUPNO MIJENJATI DAYTONSKU STRUKTURU BIH
DAYTON, 19. studenog 2005. (Hina) - Bosna i Hercegovina je nakon Daytonskog sporazuma ostvarila bitan napredak u stabilizaciji i reformama, ali joj predstoje značajni napori kako bi postala moderna demokratska država koja će se uključiti u Europsku uniju, rekao je u petak navečer u Daytonu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown.

Američki admiral 1996. odbio Clintonovu zapovijed za uhićenje Karadžića
2.11.2005 15:04
RADOVAN KARADŽIĆ, koji je prije više od deset godina optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti, povredu ratnog prava i običaja te gruba kršenja Ženevske konvencije, mogao je bez problema biti uhićen još 1996. No, iako je tadašnji američki predsjednik Bill Clinton izdao zapovijed za uhićenje Karadžića, američki admiral Leighton W. Smith nije poslušao zapovijed vrhovnog zapovjednika američke vojske.

EUROPSKA KOMISIJA DEFINIRALA PRIORITETE ZA HRVATSKU
BRUXELLES, 9. studenog 2005. (Hina) - Europska komisija je u srijedu objavila prijedlog Odluke o načelima, prioritetima i uvjetima sadržanim u Pristupnom parternstvu s Hrvatskom, dokument u kojem su definirani kratkoročni i dugoročni prioriteti u pripremama za pristup Europskoj uniji.#L# Riječ je o dopunjenom dokumentu Europsko partnerstvo s Hrvatskom, usvojenom u rujnu prošle godine. Dopune su rađene na temelju izvješća o napretku Hrvatske, koje je također objavljeno u srijedu.

Scena
04.11.2005 17:28
TURIZAM Hrvatska je sve češća tema uglednih svjetskih TV kuća Ekipa američkog NBC-a snima reportažu o Dubrovniku Autor Renata DEBELJAK
DUBROVNIK Da Dubrovnik postaje svjetsko turističko top-odredište dovoljno govore odlični turistički rezultati i uspješna turistička promidžba, no tome u prilog ide i sve učestalije uvrštavanje hrvatskog grada u prime termine najpoznatijih svjetskih tv-kuća. Da američko tržište pokazuje sve veće zanimanje za Hrvatsku potvrđuje i dolazak poveće ekipe američke tv-kuće NBC, koja će u Dubrovniku snimati brojne reportaže. Predstavnici te vodeće američke televizijske kuće na dubrovačkom će području boraviti deset dana, a 30-člana ekipa će, osim u Dubrovniku, snimati i u Cavtatu, Trstenome te na Elafitskim otocima.

VLADA: INICIJATIVA ZA SKRB O OBITELJIMA I INVALIDIMA PRIPADNICIMA HVO-A
ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada odlučila je u četvrtak pokrenuti postupak za sklapanje ugovora s Vijećem ministara BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji. #L# Vlada je odredila i izaslanstvo za vođenje pregovora o tom ugovoru, na čelu kojega je potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor.

SANADER: VLADIN JE PRIORITET SUZBIJATI RAD NA CRNO
ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Borba protiv rada na crno je Vladin prioritet, pa će ona poduprijeti sve inicijative koje mogu smanjiti sivu ekonomiju u Hrvatskoj, istaknuo je premijer Ivo Sanader na konferenciji posvećenoj kampanji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) protiv rada na crno.

PREDSTAVLJEN PRIJEDLOG ANTIKORUPCIJSKOG PROGRAMA
ZAGREB, 2. studenog 2005. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa predstavilo je u srijedu novi prijedlog Nacionalnog programa za borbu protiv korupcije koji bi, za razliku od sadašnjeg, naglasak stavio na, kako kažu u Ministarstvu, provođenje antikorupcijskih mjera, a ne samo na donošenje zakona koji bi ih regulirao.

"PREDMET ADEMI - NORAC" PREPUŠTEN HRVATSKOJ
DEN HAAG/ZAGREB, 1. studenog 2005. (Hina) - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju objavio je u utorak da je "predmet Ademi - Norac" službeno prepušten Hrvatskoj.

BISKUPI BIH: ČETIRI KANTONA UMJESTO ENTITETA
SARAJEVO, 29. listopada 2005. (Hina) - Biskupi Bosne i Hercegovine izradili su vlastiti prijedlog političkih i ustavnih promjena koje bi bilo potrebno provesti u toj zemlji da bi se uspostavila jednakopravnost i otklonile nepravde nastale prihvaćanjem Daytonskog sporazuma.

UBOJSTVA EMIGRANATA
Njemačka tjeralica za šefom hrvatske Udbe

Autor ZVONIMIR DESPOT
Vecernji List
27.10.2005 20:22

Njemački Savezni kriminalistički ured u Wiesbadenu izdao je međunarodni uhidbeni nalog za Josipa Perkovića, bivšeg visokog dužnosnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti te pomoćnika pokojnog ministra obrane Gojka Šuška. Rezultat je to njemačke istrage o ubojstvima hrvatskih emigranata u Njemačkoj, a posebice jednog od bivših čelnika Ine Stjepana Đurekovića. Njemačke vlasti Perkovića sumnjiče za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu 1983. u Münchenu, ali i za nagovaranje na ubojstvo još dvojice hrvatskih emigranata. Iako se ne navode njihova imena, onima koji već godinama prate ove slučajeve znaju da je riječ o Franji Goreti i Stjepanu Bilandžiću.

BiH mora dobiti novi ustav
Vlatko IVANKOVIC
Vecernji list
21. listopada 2005.
Dr. Dragan Covic boravio na konferenciji odrzanoj u International Conference Center Geneva
MOSTAR Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Covic jedini je pozvani predsjednik neke politicke stranke iz BiH koji je sudjelovao na raspravi o buducnosti BiH odrzanoj u organizaciji International Conference Center Geneva u Svicarskom gradu Zenevi. Na zasjedanju su govorili Jakob Finci, bivsi visoki predstavnik za BiH i sadasnji veleposlanik Austrije pri Ujedinjenim narodima u Zenevi Wolfgang Petritsch, Vreni Müller-Hemmi, Micheline Calmy-Rey, Olli Rehn, Bozidar Matić, bivsi visoki predstavnik u BiH Carl Bildt i predsjedatelj Vijeca ministara BiH Adnan Terzic.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine
Nezavisne Novine
10.26.05

Treći entitet u BiH je opasnost
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i smijenjeni član Predsjedništva BiH, uvjeren je da neće biti osuđen u Sudu BiH. Spreman je "na svojim leđima sam testirati pravosuđe BiH".

MACELJ: Pokopane 1163 žrtve Titovih partizana
24. listopada 2005.
HIC/IKA

Kardinal Bozanić je istaknuo da je u maceljskim šumama nakon Drugoga svjetskog rata u vrijeme Titova režima izvršen pokolj nad hrvatskim vojnicima i civilima, među kojima je bilo svećenika i bogoslova, a za taj zločin do danas nitko nije odgovarao Partizani su 1945. na području Macelja pobili tisuće Hrvata - vojnika i civila. Ti zločini su utoliko teži što su počinjeni po završetku svih ratnih operacija, odnosno po okončanju Drugog svjetskog rata.

DEGERT: POLJOPRIVREDA NAJTEŽI DIO PREGOVORA S HRVATSKOM
ZAGREB, 19. listopada 2005.
(Hina) - Šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert izjavio je u utorak da pred Hrvatskom stoje tri ključna izazova u pretpristupnim pregovorima s Europskom unijom - sam proces pregovora, zatim usvajanje i potpuna provedba europskih propisa te informiranje i uključivanje javnosti u cijeli proces.

Amerikanci bili ponosni na Gotovinin uspjeh
18.10.2005
Vecernji list
Prije Oluje Gotovina prošao obuku u SAD-u, a CIA ga upozorila na Mladićev protuudar

Ako netko zna sve o Gotovini, to su Amerikanci. Kršeći UN-ov embargo na naoružavanje RH, 1994. godine američki MPRI organizira ratnu obuku za nekolicinu hrvatskih generala.

Srbija - prirodni vođa u regiji!
Gospodarsko i socijalno stanje u Hrvatskoj je sve teže. Zaduženja su sve veća, nezaposlenost se ne smanjuje, a u nekim poduzećima radnici i po nekoliko mjeseci ne dobivaju plaću. Zašto ta poduzeća rade ako nisu u stanju plaćati radnike, to nikomu nije jasno. Istina, u posljednjih nekoliko godina velika je nezaposlenost i u najrazvijenijim državama u Europskoj uniji, ali radnici koji rade redovito dobivaju plaću, za što su zaslužni i radnički savezi (sindikati) koji o tomu vode računa. Iako je Hrvatska bremenita tim gorućim problemima, ona obiluje značajnim događajima.

OBJEDINJENA HAŠKA OPTUŽNICA PROTIV ČETVORICE HRVATSKIH NOVINARA
ZAGREB, 17. listopada 2005.
(Hina) - Haški sud (ICTY) objedinio je optužnicu protiv četvorice hrvatskih novinara zbog nepoštivanja tog Suda, izvijestio je jedan od optuženih Domagoj Margetić kojemu je izmjenjena optužnica u ponedjeljak predana na zagrebačkom Županijskom sudu.#L# Posljednjim preinakama Josip Jović, Marijan Križić, Stjepan Šešelj i Domagoj Margetić terete se da su "kazneno djelo nepoštivanja suda počinili primjenjujući zajedničku zamisao ili strategiju iskoristivši svoje novine za objavljivanje imena i transkripta svjedočenja zaštićenog svjedoka", izjavio je Margetić nakon što mu je predana optužnica po koju je došao osobno, budući da nema branitelja.

MESIĆ: SUMMIT PODRŽAO PROJEKT EUROPSKOG UJEDINJENJA
ZAGREB, 15. listopada 2005.
(Hina) - Summit srednjoeuropskih predsjednika poslao je jednodušnu poruku podrške projektu europskog ujedinjavanja, kao i poruku nedvojbene podrške nastavku procesa tog ujedinjavanja, rekao je u subotu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u svom izlaganju na početku završne konferencije za novinare šefova srednjoeuropskih država.

DRNOVŠEK SE SLAŽE S ARBITRAŽOM O GRANIČNOM SPORU
ZAGREB, 14. listopada 2005.
(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u petak je u Zagrebu izjavio kako se slaže s arbitražom oko granice koju je predložila Hrvatska jer smatra da je pregovaračka opcija iscrpljena.

SANADER I OŽBOLT OPOVRGAVAJU TRANSPARENCY INTERNATIONAL
MALJEVAC, 18. listopada 2005.
(Hina) - Premijer Ivo Sanader u utorak je, suprotno izvješću Transparency Internationala prema kojemu je percepcija korupcije u Hrvatskoj najgora u posljednjih pet godina, ocijenio da je Hrvatska napredovala u borbi protiv korupcije.

ODOBRIO DOPUNU OPTUŽNICE PROTIV ČERMAKA I MARKAČA
DEN HAAG, 21. listopada 2005.
(Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) odobrilo je zahtjev tužitelja za dopunu optužnice protiv hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača.#L# Dopunjena optužnica uključuje i dvije nove točke optužbe i nove činjenične navode kojima se modificira geografsko i vremensko važenje optužnice, detaljnije identificiraju sudionici tzv. udruženog zločinačkog pothvata i uloga optuženih u njemu, te oblici njihove kaznene odgovornosti.

OESS traži Jovićevo oslobađanje
HINA
11.10.2005 12:35
ZAGREB - Povjerenik za medije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Miklos Haraszti je od Haškog suda (ICTY)u utorak zatražio puštanje na slobodu hrvatskog novinara Josipa Jovića.

ŠOK IZ SUDIŠTA UZ DRAKONSKU PRESUDU BIVŠEM ŠEFU PREDSJEDNIŠTVA BiH
Slobodna Dalmacija
10.8.05

Ante u zatvor zbog Hrvatske
"KRIVNJA" Sud je prihvatio stajalište optužbe da su sredstva koja je Hrvatska slala kao pomoć hrvatskom narodu trebala biti uvrštena u proračun Federacije BiH. A za milijarde dolara "rasutih" donacija iz arapskih zemalja nikoga nije briga?!
piše Zlatko TULIĆ

HDZ BIH će tražiti poseban hrvatski entitet
6. listopada 2005.
Lider HDZ-a BiH tvrdi da bi ustroj s tri federalne jedinice mogao biti prihvatljiv kako Hrvatima, tako Bošnjacima i Srbima

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, izjavio je da će Hrvati u Bosni i Hercegovini tražiti uspostavu vlastite federalne jedinice, odnosno posebnog entiteta, ako i nakon predstojećih ustavnih promjena u BiH ostane Republika Srpska (RS).

RAZGOVOR Višnja Starešina, novinarka i publicistica
Završni rezultat Haaga je porazan i karikaturalan
Autor Davor Ivanković
30.09.2005 16:35
Vecernji List


Nakon prošlogodišnje knjige “Vježbe u laboratoriju Balkan”, novinarka i publicistica Višnja Starešina nastavlja svojevrsnu “kemijsku” analizu politika koje nastoje kreirati konačni, postratni izgled država ovog prostora. “Haaška formula” nova je knjiga autorice i nastavak vrlo zanimljive analize učinaka i uradaka Haaškog suda na politička zbivanja u RH i oko nje. Starešina je pouzdan analitičar ovih “formula” jer je desetak godina izvještavala sa suđenja u Haagu i bila dopisnica pri UN-u u Ženevi.

Mišetić: Gotovina je spreman za sudski proces u Hrvatskoj
Autor Z. DESPOT, S. TOMAŠEVIĆ, S. PERICA, Z. BAJT
03.10.2005 20:30
vecernji list

SLUČAJ GOTOVINA The Wall Street Journal Europe objavio je komentar Luke Mišetića na dan odluke iz Luxembourga

Haaški bjegunac general Ante Gotovina spreman je za sudski proces u Hrvatskoj. Istaknuo je to Gotovinin američki odvjetnik Luka Mišetić u vlastitu tekstu kao gost komentator za ugledan list The Wall Street Journal Europe. Uredništvo toga lista Mišetića je, naime, zamolilo da napiše svoj komentar o Gotovininu slučaju, a odlučilo je taj tekst pustiti baš jučer, kad se u Luksemburgu raspravljalo o Hrvatskoj i njezinoj suradnji s Haagom jer je Gotovinin slučaj u pogledu Hrvatske još jedini neriješen slučaj s haaške pozicije.

Ina može kupiti Energopetrol?
03.10.2005 18:36
vecernji list

Županijski sud u Sarajevu presudio je da ne postoji nikakav dodatni dug Energopetrola, čime je otklonjena najveća zapreka dokapitalizaciji i privatizaciji tog poduzeća u kojoj su kao strateški partneri predloženi hrvatska INA i mađarski MOL, tvrde sarajevske Jutarnje novine.

Sanader: Veliki dan za Hrvatsku
04.10.2005 10:09
vecernji list

LUXEMBOURG - Hrvatski premijer Ivo Sanader i britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izrazili su u Luxembourgu rano u utorak iznimno zadovoljstvo zbog "povijesnog dana" u kojem su otvoreni pristupni pregovori s Hrvatskom.

Tri federalne jedinice najkraći put do Ustava
Slobodna Dalmacija
Oct 3, 2005

Smatramo da je uređenje BiH na federalni način s tri federalne jedinice najkraći put do novog Ustava BiH i da bi to zadovoljilo sva tri konstitutivna naroda u BiH, kazao je Čović

BiH bez entiteta!
Slobodna Dalmacija
Oct 3, 2005
Tihić je, među ostalim, istaknuo da se Republika Srpska bori za opstanak, a HDZ u tom slučaju traži treći entitet. Alternativa je, kazao je, decentralizacija zemlje bez entiteta

Optuženici za ratne zločine i Karadžićevi pomagači lako dolaze do državljanstva Srbije
U Beogradu živi 600 optuženih za ratne zločine u BiH

Autor Zdenko JURILJ
Vecernji list
26.09.2005 22:00

BEOGRAD - Ljuban Ećim, bivši zamjenik načelnika Odjela državne sigurnosti, bliski prijatelj Radovana Karadžića i zapovjednik zloglasne paravojne srbijanske postrojbe "Crvene beretke" u BiH, čiju su obiteljsku kuću u Banjoj Luci prekjučer pretresli pripadnici EUFOR-a, živi i radi u Novom Beogradu, doznaje naš list iz dobro obaviještenih izvora. Taj pomagač mreže koja štiti i financira bijeg haaaških optuženika u Novom Beogradu nalazi se već više od dvije godine, nakon što su mu EU i SAD zabranili ulazak. Kako tvrdi naš izvor, Ljuban Ećim nije jedini optuženik za djela ratnog zločina, korupcije ili organiziranog kriminala iz RS-a koji je utočište našao u glavnom gradu Srbije.

ŠEŠELJEVO ISPITIVANJE PREKINUTO ZBOG BESMISLA
DEN HAAG/ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Četrnaestodnevno svjedočenje Vojislava Šešelja na haškom suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću u utorak je završeno odlukom predsjedavajućeg suca da prekine daljnje ispitivanje, jer je postalo besmisleno.

OSVRT JALOVO NADMUDRIVANJE
PADDYJA ASHDOWNA I SRPSKIH VOĐA

Slobodna dalmacija
9.29.05
piše Marin ERCEG

Međunarodni faktori su pritisli Srpsku demokratsku stranku zbog odbijanja reforme policije toliko da SDS traži solidarnost partnerskih stranaka u vlasti i prijeti uskraćivanjem povjerenja Vijeću ministara BiH.

ROVIŠAN TVRDI DA JE EKSPLOZIJA NESRETNI SLUČAJ
ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Damir Rovišan, osumnjičenik kojega je policija u utorak uhitila zbog eksplozije u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu, izjavio je u četvrtak u svojoj obrani pred istražnom sutkinjom zagrebačkog Županijskog suda da je riječ o nesretnom slučaju, odnosno da je ručna bomba koju je nosio radi vlastite sigurnosti eksplodirala zbog njegova nespretnog rukovanja.

ŠKARE OŽBOLT: DVIJE KAZNENE PRIJAVE PROTIV 'KAPETANA DRAGANA'
ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt potvrdila je u petak da je protiv Dragana Vasiljkovića, 'kapetana Dragana', primjenom Zakona o općem oprostu 1997. obustavljena istraga, ali da je u tijeku intenzivna kriminalistička obrada koja je do sada rezultirala s dvije kaznene prijave protiv tog australskog Srbina.

Uoči desete godišnjice Dejtona, BiH na novom raskršću
Oslobodenje
Piše: Alda OMERAGIĆ / O. VUKOVIĆ
29/09/05

SDS prijeti novom krizom vlasti, HDZ trećim entitetom
Ured visokog predstavnika nagovijestio je raspisivanje prijevremenih izbora ako SDS napusti državne institucije, što bi produbilo krizu vlasti u državi, ali vlast i opozicija ne vjeruju da su ove “prijetnje ozbiljne”, te da će izbora biti prije oktobra, kada su, svakako, zakazani.

POLICIJA OTKRILA KRIVCA ZA 'TERORIZAM'
20.09.2005 12:58
Djelatnik veleposlanstva priznao da je sam skrivio eksploziju! Britansko veleposlanstvo u Zagrebu ipak nije pretrpjelo teroristički napad! Samo dan poslije šokantne eksplozije u zgradi veleposlanstva ranjeni je 28-godišnji djelatnik veleposlanstva Damir Rovišan priznao da je on odgovoran za eksploziju! Potvrdio je to MUP danas na konferenciji za novinare.

REPUBLICI SRPSKOJ UPUĆENO POSLJEDNJE UPOZORENJE
SARAJEVO, 22. rujna 2005. (Hina) - Nastave li vlasti Republike Srpske odbijati prihvatiti reformu policije u Bosni i Hercegovini, odvest će taj entitet u potpunu izolaciju, izjavio je u četvrtak u Sarajevu Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Novi Dayton - Hrvatima entitet i Mostar kao glavni grad?
Autor Piše Miroslav Vasilj
Vecernji list
23.09.2005 19:27

"Nesavršeni mir" sintagma je kojom se, pišući o Daytonskom mirovnom sporazumu, u svojoj knjizi služio bivši predsjednik ratne vlade Herceg Bosne, a danas haaški osumnjičenik Jadranko Prlić, što je najvjernija ocjena stanja u BiH. Bliži se deseta obljetnica Daytonskog mirovnog sporazuma čija je veličina bila u zaustavljanju najkrvavijega sukoba na tlu Europe nakon II. svjetskog rata, no o poslijeratnom razdoblju kao da se nije razmišljalo.

BOŽE VUKUŠIĆ NA PROMOCIJI U POSUŠJU O BLEIBURŠKIM ŽRTVAMA:
Otkriveno skoro tisuću masovnih grobnica
Slobodna Dalmacija
9.20.05
POSUŠJE - S jedne strane postoji nacionalni konsenzus da se podrobno istraži i dokumentira sve u vezi Bleiburga, ove tragedije i kasnijih stradanja Hrvata na, u narodu često nazivanom, križnom putu, dok je s druge strane posrijedi kronični nedostatak političke volje da se to uistinu i učini.

Istina o Bleiburgu

U dvorani Općinskoga vijeća okupljenima su predstavljene knjige "Bleiburški memento" Bože Vukušića, te "Čuvari Bleiburške uspomene", čiji su autori dr. Josip Jurčević, Bruna Esih i Božo Vukušić
ČAPLJINA - Dvije knjige o temi egzodusa Hrvata nakon službenog okončanja Drugog svjetskog rata promovirane su u Čapljini u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Zaklade kralja Tomislava. U dvorani Općinskoga vijeća okupljenima su predstavljene knjige "Bleiburški memento" Bože Vukušića, te "Čuvari Bleiburške uspomene", čiji su autori dr. Josip Jurčević, Bruna Esih i Božo Vukušić.

U SARAJEVU I SAD-u RASPRAVLJA SE O DRŽAVNOM PREUSTROJU BiH
Slobodna Dalmacija 17.9.05
Novi ustav, ali stari problemi
Merdžo drži kako je za budućnost BiH potrebno steći uvjete za puno uvažavanje sva tri konstitutivna naroda te formirati parlament u kojemu će biti osigurana potpuna jednakost. Bez takvih rješenja sve promjene mogle bi biti samo kozmetičke

HAŠKI SUD OPTUŽIO JOŠ DVOJICU NOVINARA - JOVIĆA I KRIŽIĆA
ZAGREB, 12. rujna 2005. (Hina) - Haški sud (ICTY) u ponedjeljak je objavio da su potvrđene i otpečaćene optužnice za nepoštivanje suda protiv bivših glavnih urednika dnevnika "Slobodna Dalmacija" Josipa Jovića i tjednika "Hrvatsko slovo" Marijana Križića, zbog objavljivanja identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka optužbe sa suđenja generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću u studenom 1997. godine.

MESIĆ LOBIRA ZA REVIZIJU DAYTONA
PREDSJEDNIK REPUBLIKE U DIPLOMATSKOJ
OFENZIVI ZA UKIDANJE REPUBLIKE SRPSKE
Slobodna dalmacija 17.9.05
OPERATIVAC LONČAR Mesićeva američka misija odvija se u dogovoru s političkim krugovima BiH, a kao njegova "desna ruka" nastupa Budimir Lončar, sadašnji predsjednikov savjetnik i nekadašnji ministar vanjskih poslova SFRJ

SAD: OPTUŽENI ZBOG LAŽNIH PODATAKA
PHOENIX, 15. rujna 2005. (Hina/AFP) - Trinaest bosanskih Srba nastanjenih u gradu Phoenixu u američkoj Arizoni optuženo je zbog lažnih podataka iznesenih u upitnicima za dobivanje vize za ulazak u Sjedinjene Države, izvijestilo je u srijedu tužiteljstvo u Phoenixu.

JEDINO RJEŠENJE SU TRI ENTITETA
Slobodna Dalmacija 17.9.05
Dr. Zdravko Tomac je zahvalio posjetiteljima. "Hvala vam, dragi prijatelji, što, kada god dođem u Hercegovinu, osjetim da za razliku od mnogih drugih hrvatskih krajeva, niste spremni trgovati svojim ponosom i prošlošću i niste spremni hrvatske velikane prihvatiti kao ratne zločince"


DEL PONTE: GOTOVINA NE MORA BITI IZRUČEN

30. kolovoza 2005.
Snimka oskvrnuća crkve korištena za prikupljanje novca za džihad

Ispred kuće čelnika vojvođanskih Mađara bačena bomba
30.08.2005 11:25

SANADER: NEĆEMO DOPUSTITI POSEZANJE ZA HRVATSKIM TERITORIJEM

U OKUČANIMA OTKRIVENA 141. MASOVNA GROBNICA

Neven Jurica: SAD podržava politiku premijera Sanadera
22. kolovoza 2005.

OTVORENO PISMO HDZ-ovoj HIJERARHIJI
Piše: dr. Jerry Blaskovich
Nedjelja, 14 Kolovoz 2005

DC PROTIV DOLASKA DRAŠKOVIĆA I OSTALIH ČELNIKA SCG-a DOK NE PROMIJENE STAVOVE O OLUJI
11. kolovoza 2005.

MESIĆ IZVIŽDAN NA PROSLAVI OLUJE

Sanader: Na jesen konferencija o gospodarskoj budućnosti Hrvatske      
14.07.2005 13:21   

PREDSJEDNIK STJEPAN MESIĆ KOMENTIRAO IZJAVU BORISA TADIĆA
Nemoguće usporedbe Srebrenice i Oluje

ČETIRI GODINE OD NESTANKA ANTE GOTOVINE Posljednji sati na slobodi najtraženijeg haaškog bjegunca iz Hrvatske
Žele me ubiti, ne uhititi
Autor DAVOR IVANKOVIĆ
17.07.2005 20:01
Vecernji list

Za Neretvu i Bosnu 8,9 milijuna dolara
Slobodna dalmacija 7.13.05

NEOVISNI ZASTUPNIK SLAVEN LETICA PREDLAŽE HRVATSKOM SABORU USVAJANJE DEKLARACIJE O OLUJI
Oluja - međunarodna antiteroristička akcija
11. srpnja 2005.

Prosrpske stranke: Dogovor s Mesićem je katastrofalan
10.07.2005 13:39

VOJVOĐANSKI HRVATI DOCEKUJU STIPU MESICA
Predsjednikov posjet
6. srpnja 2005.

AD, Trent Franks: "SDA je radikalna islamistička stranka povezana sa Al Quaidom"
22. Jun 2005. | 10:19

Sedam preporuka Vladi za brži gospodarski rast
Vjesnik (www.vjesnik.hr)
16. lipnja 2005.

Sve članice UN-a odgovorne za zločin u Srebrenici
29. lipnja 2005.

HTV odbija prikazati brutalne snimke zločina nad Hrvatima
24. lipnja 2005.

DAN ZAHVALNOSTI Prijedlog da Sabor odlikuje Mesića na 10. obljetnicu "Oluje" izaziva otpor nekih u HDZ-u
Vecernji list
28.06.2005 21:00

Vlada SiCG i branitelji "vukovarske trojke" protiv prijedloga iz Haaga
Slobodna Dalmacija
16. lipnja2005.

HRVATSKI PROSVJED U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI VIJEĆA EUROPE URODIO PLODOM
28. lipnja 2005.

Nakon što ga se Sanader po prvi put javno odrekao, Žužul po Saboru "lovio" SDP-ovce
Index.hr
6-28-05

Čović reorganizira HDZ BiH - 6. lipnja 2005

Istina o dva logora u Jasenovcu - Fokus, 27. svibnja 2005.

Na pomolu obrat u predmetu Čović-Lijanovići-Tadić  3. lipnja 2005.

Hrvatska i dalje glavni partner

Isključenje Mesića iz članstva Udruge - Mile Franičević, Vjesnik 13. svibnja 2005.

Nadnaslov: Istina i pravda/ pogled iz Washingtona - Mesićeva izdaja

Novoobnovljene laži o Stepincu plod su srpske propagande u Americi

Istina i pravda - Pogled iz Washingtona

OTVORENO PISMO VODSTVU HRVATSKOG NOVINARSKOG DRUŠTVA I HRVATSKOJ JAVNOSTI U POVODU DANA SLOBODE MEDIJA

SAD odustale od dodjele ordena Draži Mihailoviću - Vecernji list 9.05.2005

Lord Paddy's Bascarsije - Globus 6. travnja 2005.  (PDF)

 

Tijekom petodnevnih razgovora s američkim dužnosnicima u Washingtonu:

Hrvatski lobisti u SAD-u tražit će odlazak OHR-a!,  Autor Zoran KREŠIĆ, Večernji list, 27. travnja 2005.

 

Voditeljica izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu:

Pack: Treba ukinuti Federaciju, a od RS napraviti kanton!, Autor Zoran KREŠIĆ, Večernji list, 26. travnja 2005.

 

RAZGOVOR - Dr. MARKO TADIĆ, PREDSJEDNIK HSS-a BiH, O INICIJATIVI ZA PROMJENU USTAVA

Tražimo dogovor hrvatskih stranaka, Slobodna Dalmacija, 25. travnja 2005.
 

ZBIVANJA S PRISEGOM VOJSKE RS POKAZUJU DA DAYTON NIŠTA NIJE PROMIJENIO

BiH u projektu velike Srbije, Slobodna Dalmacija, 19. travnja 2005.

 

Bosna i Hercegovina

Bošnjački udar na hrvatsko gospodarstvo, Piše Zdenko Jurilj, Večernji list, 15. travnja 2005.

 

Zašticeni svjedoci Zoran Nikolic, djevojka i cetvero djece, Autor Zoran Krešić, Večernji list, 8. travnja 2005.

 

Četvrta obljetnica brutalnog upada u Hercegovačku banku - Hercegovačka banka je smetala, Autor Mišo RELOTA, Večernji list, 6. travnja 2005.

 

Veliki vezir - Lord Paddy Ashdown: Obožavam ovu zemlju, ali zbog nje gubim živce: evo, otkako sam smijenio Dragana Čovića, ne spavam noću, Globus, 6. travnja 2005.

 

Pred američkim Kongresom novo saslušanje: Hrvati u BiH podijelili demokrate i republikance! Autor Zoran KREŠIĆ, Večernji list, 6. travnja 2005.

 

SKANDAL Američko izaslanstvo u Banjoj Luci odbili susret s kardinalom - Kongresnici izbjegli Puljića, Autor Dalibor Ravić, Marko Banožić, Večernji list, 1. travnja 2005

Croatian American Association
National Treasurer
Daniella Sumera
6607 W. Archer
Chicago, IL 60638
Home | Articles - Archives | FPO - MostarVijesti | CAA Position Papers | About the CAA | CAA in Action | Membership Info | Links

© 2002-2007 Croatian American Association                               Questions/Comments: webmaster@caausa.org